История, материали, модели врати

     Богатата история на вратите започва от Египет. Първоначално са били изработвани са от висококачествена  дървесина, заради която са се запазили с векове. С Римските и Гръцките  модели се въвеждат различни варианти - единични, двойни, плъзгащи се или сгъващи се. Постепенно се редуват различни начини на изработка. В Китай започва изработката на автоматичните врати и  вратите със сензори. Най- старите  може да видим в Милано - в базиликата  Sen Ambrogio . Вратите, които са били изработени по времето на  Барока и Рококо, сега са изсторически паметници. Моделите, които днес наричаме класически, се появяват през 70-те.                                                            

   Вратите са елементи от конструкцията на дома, които трябва да са поставени на подходящо място. Първият допир до жилището е входната врата. Поверията  гласят, че по-пътя ѝ не трябва  да има кофи за отпадъци, бордюри, прегради, дървета и храси.

     Повечето градски жилища имат един вход, докато самостоятелните къщи имат и друг вход, освен централния.

     Естествените материали са предпочитане  за изработката  им, като допълнение може да се прибавят различни орнаменти от метал или стъкло . Материалът от орех и дъб е известен със силата и здравината си, бил е и остава най-използваният материал за изработка . В днешно време  имаме голям  избор  от материали  и  модели. При плъзгащите врати нямаме добра шумо и топло изолация, както и стабилно заключване. При стъклените врати добавяме елегантност в помещението,  без да нарушаваме уединенитето, което някои помещения изискват. Предназначението им е да разделят помещенията, да са топло и шумо изолатори.Те дават нужната доза спокойствие и стил, правят помещенията завършени. Изборът трябва да бъде съобразен с интериора на помещението .

   Преди да пристъпите към смяна на старата врата с нова, е хубаво да потърсите информация за изработката, материала, предимствата и разбира се - вашата сигурност, от специалист, който може да отговори на всичките ви запитвания. Това е покупка, която не се прави всеки ден, за това вложете в качество и сигурност.