Каталог на магазини за врати в България

Как да почистите блиндираните врати

Напоследък се наблюдава, че все по-популярни стават блиндираните врати. Знаете, че всичко иска своята грижа и поддръжка, така е и с вратите. Това е нужно, за да имат по-дълъг живот на употреба, а и за да изглеждат добре на външен вид. Най-лесният вариант за почистване е чрез обикновена мека кърпа, която да е леко навлажнена. Ако това се прави често, няма как да се стигне до употребата на почистващи препарати, които са нож с две остриета.

Начини за поддръжка на входната врата

Има ситуации, които за съжаление налагат по-обстойна грижа или други мерки. Това са случаите на силно замърсени крила, които не могат да се почистят лесно. Единият вариант е пребоядисване, а другия крайният е направо смяна с друга подходяща блиндирана врата. При положение, че вратите са монтирани на ъгъл или на външна стена, те много бързо се покриват с дебели слоеве прах, както и с паяжини. Вариант е периодично да ги почиствате с прахосмукачка/парочистачка, за да премахвате праха и паяжините.

Веднъж седмично е най-добре да се почистват вратите. Ако полагате грижи често, ще се предотврати да се оформят трудно почистващи петна. Вратите монтирани на външни условия – за тях най-вече се отнася, че имат пряк допир до насекоми, прах и паяжини. Най-лесното почистване на една такава врата е със сапун смесен с топла вода в пулверизатор, като така ще постигнете добър и бърз ефект. Почистването на покритието, също може да се осъществи и гъба потопена в течността, но все пак не оставяйте мокра повърхността.

Изпипайте нещата до край

Когато вече сте почистили вратата хубаво е да видите, дали са премахнати всички остатъци от сапун. Но ако все още са там, е желателно да ги махнете с хладка вода. При почистване на краищата на крилото и касата, трябва да отворите вратата до 90 градуса и с микрофибърна кърпа внимателно да почистите ъглите и краищата.

Вратата, ако не е скоро почиствана и има доста прах и захабени места, освен хладка вода е добре да се добави и течен сапун. Има хора, които предпочитат съответните препарати, за да почистват, както и за да постигнат дезинфекция, така че върху микрофибърната кърпа се капва, докато се напои кърпата и се забърсва. Когато обработвате блиндирана, врата  движете ръката си по-посока на шарката. Така се забърсва, за да могат да бъдат махнати всички мръсотии, които са във фрезованата част. От всички магазини за препарати може да се закупят подходящи продукти, за врати и мебели. На пазара се предлага, препарат за почистване на мека мебел – нанасянето става първо върху кърпата и след което се третира повърхността, но в една посока.

Тези препарати са много ефикасни, защото хем премахват прах и петна, хем възвръщат естествения блясък на вратата. В днешно време има парочистачки, които са отлични за почистване, а и за дезинфекция.

Пребоядисване на входна врата

Пребоядисване на блиндираната врата

Хубавото е, че не търкате, а само минавате и всичко изчезва мигновено. Възможно е боята или лака на блиндираната врата да са вече за пребоядисване и да са доста амортизирани и захабени. Има на пазара препарати за премахване на слоеве боя. Задължително, когато махате старата боя или лак, трябва да бъдете с маска.

Също може да си закупите химически пасти за премахване на боя, за нанасяне с четка или гъба. В този случай нанасяте препарата и го оставяте докато изсъхне, след което или забърсвате или измивате повърхностите с мокър парцал, в зависимост какъв препарат сте използвали. Този тип почистване е много подходящ за външни дървени врати. Когато сте почиствали вратата и то с препарат, преди да я затворите трябва добре да бъде подсушена.

Микрофибърни кърпи за почистване на врата

Погрижете се за доброто подсушаване на вратата

Вратата, ако не е добре уплътнена, може да се подуе от влагата и да се наруши визията ѝ. Водата по нея може да се попие с кърпа или да насочите вентилатор в нейна посока, за по-бързо изсушаване.

Много важно е периодично да се почиства входната врата, за да има предпазен слой върху нея, който да я защити от замърсяване и изхабяване при продължителната ѝ употреба. Преди да нанесете някакъв слой лак или боя, задължително трябва да бъде добре почистена вратата.

Цвета на вратата трябва да съответства на декора във Вашия дом, но има вероятност да се наложи да премахнете остатъци от стара боя или лак и да я боядисате наново. Когато вече е боядисана или лакирана, вратата трябва да се остави добре да изсъхне, преди да започнете ежедневната ѝ употреба.

Една врата се почиства основно като обърнете внимание на: крило, каса /целият обков/ също дръжки, панти и бравата. Използвайте универсален препарат, за да ги избършете и полирате и от двете страни.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.