Каталог на магазини за врати в България

Ръководство за боядисване на интериорните ви врати

Идеалното място за боядисване на врата

Изберете място, което е добре вентилирано и без прах, с добра естествена светлина. Ако боядисате навън, проверете дали няма прогноза за дъжд или влага във въздуха, тъй като това ще попречи на сушенето на интериорната врата.

Най-добрият начин да боядисате вратата е да я извадите от рамката, да извадите целия обков  да я сложите на твърда повърхност, като например маса за кафе.

 

Подгответе вратите

 

Ако не можете да премахнете обкова на интериорните врати тогава го замаскирайте внимателно с лепенка и покрийте всички остъклени участъци. Почистете целите врати с препарат, който е подходящ за HDF, MDF или дървени плоскости. Много нови врати вече са грундирани, така че можете да продължите направо към горния слой. Ако не, използвайте качествен грунд и се обърнете към инструкциите на производителя за времето на сушене. Ако боядисвате незавършена дървена врата, нанесете внимателно слой от грунд или уплътнител и оставете да изсъхне напълно, преди да нанесете горния слой на избраната боя или лак.

Броят на слоевете боя варира в зависимост от качеството на боята, която използвате, и вашите лични предпочитания. Обикновено два слоя са достатъчни, но може да предпочетете да използвате повече.

Време на сушене

Времето на изсъхване зависи от редица фактори, включително: качеството и вида на боята или лака, който използвате, средата, в която боядисвате, и повърхността, която боядисвате. Боите на водна основа изсъхват по-бързо – обикновено в рамките на три или четири часа. Базираната на разтворители боя изисква значително по-дълго време за изсушаване. Винаги се консултирайте с указанията на производителя за времето на сушене и не прекалявайте с прекалено скоро. Като правило, два слоя боя трябва да изсъхнат в рамките на един ден при добри условия. Добра идея е да се избягват крайни температури при боядисване. Боята няма да изсъхне в студени условия и ако времето е твърде горещо, вероятно ще повлияе на окончателното покритие.

Избор на боя за вашите интериорни врати

Изборът на подходяща боя ще се определя от местоположението на вратите (вътрешни или външни), нивото на защита, от което се нуждаете, и вашите лични предпочитания. Имайте предвид, също така, стила на имота, както и цвета и покритието, които ще съответстват на избрания от вас декор.

Четки или валяци

Изборът между ролки или четки се свежда до лични предпочитания. Валяците обикновено са по-лесни. Не забравяйте да боядисате горната и долната част на вратите и да използвате четка за детайли за по-малки области. Боядисвайте гладко и внимателно.

Необходимо е технологично време докато боята засъхне, преди да монтирате отново вратите. Правилния подход ще гарантира, че можете да се насладите на професионално боядисаните интериорни врати за много години напред.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *