Каталог на магазини за врати в България

Врати от масив – предимства и недостатъци

Интериорна врата от масив

Всеки, който се е интересувал от интериорни врати или му се е налагало да закупува такива е наясно, че цените на врати/мебели от масив са доста по-високи от цените на изработените от МДФ, ПФЧ или HDF. В тази статия ще Ви запознаем с плюсовете и минусите на тези врати, за да прецените дали тази не малка инвестиция наистина си струва.

Предимства

  • Уникален дизайн – това определено е едното от най-важните неща, които всеки човек иска от вратата си, след издръжливостта им. При моделите от масив това може да се предложи на 100% – там всяка врата е уникална и няма как да срещнеш врата, на която дървесните шарки да бъдат на едно и също място. Този материал има и различни нюанси – на места е по-светъл, на места е по-тъмен.
  • Издръжливост – ако бъдат добре поддържани такива врати може да имат много дълъг живот – не случайно всички сме чували за врати на манастири, храмове, къщи музеи – изработени от дъб, орех или череша на повечето от сто години.
  • Изработка по ваши размери – определено, ако имате много нестандартни отвори, това е много добро решение за Вас. Понеже повечето врати са готови със размери на крилата 60/70/80 см и височина 197 см за строителен отвор 70(80/90) на 203 см.
  • Изолация – определено тези врати предлагат много добра шумо- и топлоизолация.

Недостатъци

  • Цената – цените на такива врати се равняват на цените на 2, 3 или дори 4 врати от друг материал.
  • Сроковете за изработка – определено едно от нещата, които не се харесват на повечето хора са сроковете, които за изработката на такива врати варират от 40 до 60 работни дни, което е голямо неудобство, ако използвате жилището и сте премахнали старите врати, или ако бързате да се нанесете в ново такова.
  • Поддръжката – трябва да бъдете много внимателни и да използвате подходящи препарати, защото при прекалено голяма влага, вратата може да се раздуе и да не може да се затваря добре.
  • Монтаж – поради голяма си тежест монтирането на такава врата е доста по-трудно и изисква повече хора и време, а и също така трябва да бъде много добре обмислен обкова и в частност пантите, за да се избегне провисване на вратата в бъдеще в следствие на тежестта на крилото.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *