Каталог на магазини за врати в България

Поддръжка и експлоатация на входни и интериорни врати

Правилната поддръжка и експлоатация на входните и интериорни врати е изключително важна, за да може те да се запазят в същия вид, в който са закупени и да се използват пълноценно във всеки един момент, дори с течение на времето.

Как правилно да почиствате вратите

От основните неща за правилната грижа на вратите е, да се почистват периодично с микрофибърна кърпа и вода, без каквито и да било препарати, особено такива, които съдържат спиртни вещества. Правилното почистване само с мокра кърпа и вода запазва цветовете и не разваля покритието на вратите.

​Не пропускайте смазването на обкова

Както всичко останало и вратите имат нужда от смазване на дръжки, брави и панти, за да може да работят леко и плавно, да не скърцат или да заяждат. Смазването е задача, който се препоръчва да се извършва един път месечно. Необходимо Ви е само да имате спрей за смазка, който се купува от всеки железарски магазин или от специализираните магазини за врати. Самият процес протича доста бързо и не отнема никакво време. Не представлява трудност, дори да се извършва и от дамите. Спреят се разклаща добре, след което внимателно се впръсква при пантите във вътрешната част, ръкохватките се смазват в горната част, точно там, където влиза самата тя и бравите се смазват при самия език. Става с едно, максимум две впръсквания. Оставя се да подейства, след което остатъчната смазка се почиства само с вода. Това се отнася, както за интериорните, така и за входните врати.

При ежедневна употреба, ако не се смазва целият обков е възможно да се образува така нареченото триене и той да не действа пълноценно и добре. Особено важно е да се запази патрона и бравата на входните врати, защото това може да доведе до силно заяждане и в един момент може вратата да не се отключи или заключи, което е доста неприятно, защото се оправя само и единствено с помощта на ключар, вследствие на което целият обков трябва да се смени.

От време на време проверявайте за разхлабени елементи

В същото време е добре и периодично при разхлабване на крепежните елементи, те да се затягат леко без да се прилага сила, като за това са необходими стандартни инструменти – кръстата отвертка и шестограмни ключове.

Уплътненията също подлежат на грижа

И не на последно място е изключително важно да се проверяват уплътненията на вратите, както и правилната им употреба при отваряне и затваряне на крилата. Не трябва да има никакъв натиск, силно дърпане при затваряне или силно бутане при отваряне. Не бива да има предмети, които да пречат на свободното движение на вратите.

Правилната поддръжка и употреба на интериорни или входни врати Ви гарантира редовна употреба за най-малко десет години напред. Не изискват никакви усилия или специални умения, за да сте доволни от крайния резултат!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.