Каталог на магазини за врати в България

С какво е подходящо да боядисаме старите интериорни врати?

Периодично през няколко години се налага жилището да се освежава с леки ремонтни дейности. Обикновено това се случва с боядисване на стените, но не бива да се подминават и вратите. Не е необходимо да сменяте интериорните врати на цялото жилище. Съвсем спокойно можете да пребоядисате вратите и да им дадете нов живот. Трябват ви само четки и подходяща боя.

Видове бои за врати

интериорна врата - боядисванеИма няколко вида бои за врати – акрилни лакове, алкидни и акрилни емайл лакове. Ако интериорните врати са стари дървени и искате да бъдат възстановени, хубаво е да изтъркате старата боя до степен, която се виждат красивите естествени форми на дървото. Използвайте лак за вътрешно ползване, който може да бъде или с нюанс, или безцветен. Неговата роля е да подчертае естествената красота на дървесината и да направи вратата добре изглеждаща в новия си вид. Предимствата на лаковото покритие са, че е безопасно, бързо изсъхва и почти няма мирис. Освен това самото нанасяне е изключително лесно дори за непрофесионалисти. Недостатък е високата цена на лаковете.

 

Най-широко разпространени са алкидните емайл лакове за боядисването на интериорни врати. На достъпна цена са, имат разнообразна цветова гама и след приложението им остава трайно покритие. Като техен недостатък може да се отбележи оставащата рязка миризма от изпарението, която се проветрява чак след около 24 часа. Изпаренията могат да предизвикат алергична реакция и натравяния. Желателно е при боядисването да няма никой в помещението или жилището, както и да се боядисват вратите навън.

Боядисване на интериорни врати

За интериорните врати могат да се използват и акрилни бои за боядисването. С тях се избягва вредното влияние на изпаренията. Този вид бои нямат никакъв мирис, но покритието, което се получава от тях не е така трайно и устойчиво. Специфично за акрилните бои е, че оставят матово покритие. За почитателите на по-лъскавия интериор може да се нанесе на вратата акрилен лак върху акрилните бои, който придава блясък. И най-хубавото е, че цветово няма да бъдете ограничени, тъй като акрилните бои се предлагат в най-различни цветове, които идеално да паснат за освежаването на интериорните ви врати.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *