Каталог на магазини за врати в България

Дръжки за входни врати: видове и функции

Избирането на точната дръжка за Вашата входна врата е нещо, което изисква малко повече информираност и не се основава само на посещение в съответния магазин. Стилът не е маловажен, но ще трябва да закупите определен комплект, съдържащ брава и допълнителни аксесоари, при нужда. При наличието на блиндирана врата, не е никак подходящо да сложите някакъв стандартен и обикновен тип дръжка. Бихме допълнили, че трябва да обърнете внимание на критерии като – конфигурацията на дръжката, нейната форма, материал и цвят.

Без значение е, дали Вашата цел е нова външна врата или вътрешни врати, би следвало да обмислите три основни направления – външен вид, удобство и разбира се, цена. Тук ще Ви насочим към основните видове дръжки за блиндирани врати, които определят как ще изглежда цялостният вид на вратата, както и към какво да обърнете своето внимание при покупката.

Разновидности при дръжките за врати

Повечето хора използват като взаимозаменяеми термините неподвижни и натискащи дръжката. Когато говорите със съседа за новата си дръжка на блиндирана врата, това е нормално. Когато обаче искате да осъществите покупка, е важно да разберете разликите, така че да получите продукта, от който наистина имате нужда.

Разлики в дизайна

Правилните дръжки за Вас и съответният модел блиндирана врата, се базира не само на параметрите и стилът, но и на удобството при използване. Сред потребителите има и такива, които търсят неподвижната дръжка, без натискане, защото за тях е по-удобна в ежедневието. По-долу ще разгледаме характеристиките на двете конфигурации.

Стационарни дръжки

Фиксираната дръжка на блиндирана врата действа индивидуално, като не се комбинира със заключващото устройство. Тя е инсталирана директно в равнината на вратата и в повечето случаи дръжката е направена под формата на буквата П.

Разновиднсоти при дръжките за врати

Стационарната версия на дизайна се използва за удобство при хващане с дланта на ръката или за изпълнение на необичайни дизайнерски концепции. Подобно решение има оригинално излъчване и е приложимо за всякакви екстериорни стилове. Плюс на този тип неподвижна дръжка за входната врата е, че носи надеждност, защото няма в механизма си сложни движещи се елементи, което съответно не е свързано със компрометиране на структурата на крилото и неговата здравина.

Различни опции дават предимство да бъдат прилагани в обществени институции с голям поток от посетители – библиотеки, училища, както и в публични институции.

Натискащи се дръжки

Типът на дръжките за входни врати има щифтова връзка със сгъваем клапан. Това дава сигурност, че вратата ще се затвори, дори да не е заключена. В изрязано положение езикът се опира в отвора на задната плоча и се фиксира от пружината. При натискане пружината се свива и езикът влиза вътре в блокиращия блок. Входните врати с подобни типове дръжки, спомагат за плътното прилепване и улеснено затваряне на крилото към касата, благодарение на добрата синхронизация между острието и щранга.

Инсталирането на дръжки тип push е по-трудно от стационарното

За да инсталирате, трябва да пробиете крилото на вратата и да фиксирате дръжките на пантата от двете страни, така че когато избирате дръжка, трябва да измерите дължината на щифта. Ако дебелината на мрежата е твърде малка, сърцевината трябва да се съкрати. При блиндираните врати е нужно да се насочите към възможността с отделно наслагване, защото тя не изисква точни измервания в параметрите.

Металният обков за входни врати обикновено е изработен от месинг, неръждаема стомана, бронз или ковано желязо. Можем да кажем, че това е най-популярният избор сред дръжките, предлаган в доста цветови комбинации и форми.

Добро правило за дизайн е да изберете дръжка и набор от брави, които съответстват на пантите и прага на входната врата. Избраните от вас материали също могат да бъдат пряко свързани с Вашия стил. Например, фитингите от бронз или ковано желязо са по-подходящи за антични селски врати, докато неръждаемата стомана изглежда по-добре на модерните модели.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.