Каталог на магазини за врати в България

Дръжки за входни врати: видове и функции

Изборът на правилната дръжка за входната врата е повече от просто отиване до хардуерния магазин. Не само ще изберете стила на дръжката на вратата, но и ще трябва да вземете подходящ комплект брави и допълнителни елементи, ако е необходимо. Ако сте монтирали блиндирана врата, няма да е удачно да изберете най-обикновенния модел дръжка. В допълнение, трябва да обърнете внимание на такива критерии: конфигурацията на дръжката, нейната форма, материал и цвят.

Независимо дали пазарувате входна или интериорна врата, трябва да вземете предвид три основни точки: външен вид, усещане и цена. Ще разгледаме най-често срещаните видове дръжки на блиндирани врати, които стоят на входа на дома и ще се спрем на важните точки на избор.

Видове дръжки за врати

Повечето хора използват като взаимозаменяеми термините неподвижни и натискащи дръжката. Когато говорите със съседа за новата си дръжка на блиндирана врата, това е нормално. Когато обаче се занимавате с експерт, е важно да разберете разликите, така че да получите продукта, който наистина ви трябва.

Разлики в дизайна

Успешните дръжки за врати на блиндирани входни врати се определят не само от характеристиките на изработка и стил, но и от удобството при индивидуална употреба. Някои хора може да предпочетат неподвижната дръжка за натискане, защото за тях е по-удобно да се справят. По-долу ще разгледаме характеристиките на двете конфигурации.

Стационарни дръжки

Фиксираната дръжка на блиндирана врата е независим дизайн, който не се комбинира със заключващо устройство. Той е инсталиран директно в равнината на вратата и в повечето случаи дръжката е направена под формата на буквата П.

Разновиднсоти при дръжките за врати

Стационарната версия на дизайна се използва за удобство при хващане на дланта на ръката или за изпълнение на необичайни дизайнерски концепции. Такъв продукт може да има оригинален вид и е избран за различни екстериорни стилове.

Стационарният тип дръжка на входната врата винаги има повишена надеждност – не носи допълнителни подвижни елементи и не влияе върху структурната здравина на вратата. Различни опции за такива аксесоари са инсталирани в обществени институции с голям поток от посетители – библиотеки, училища, както и в публични институции.

Натискащи се  дръжки

Типът на дръжките за входни врати има щифтова връзка със сгъваем клапан. Това гарантира затворено състояние на крилото на вратата без заключване.

В изрязано положение езикът се опира в отвора на задната плоча и се фиксира от пружината. При натискане пружината се свива и езикът влиза вътре в блокиращия блок. Дръжките на входните врати осигуряват плътно прилягане между острието и щранга, което улеснява затварянето

Инсталирането на дръжки тип push е по-трудно от стационарното.

За да инсталирате, трябва да пробиете крилото на вратата и да фиксирате дръжките на пантата от двете страни, така че когато избирате дръжка, трябва да измерите дължината на щифта.
Ако дебелината на мрежата е твърде малка, сърцевината трябва да се съкрати. За блиндирана входна врата трябва да изберете опцията с отделно наслагване, тъй като тя не е взискателна към параметрите и точните измервания.

Металният обков за входни врати обикновено е изработен от месинг, неръждаема стомана, бронз или ковано желязо. Сега това е най-често срещаният тип дръжки за врати със стотици форми и цветове.

Добро правило за дизайн е да изберете дръжка и набор от брави, които съответстват на пантите и прага на входната врата. Избраните от вас материали също могат да бъдат пряко свързани с вашия стил. Например, фитингите от бронз или ковано желязо са по-подходящи за антични селски врати, докато неръждаемата стомана изглежда по-добре на модерните модели.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *