Каталог на магазини за врати в България

Как да предпазите входните врати от слънчевите лъчи?

Готов ли е Вашият дом да се изправи срещу жегата? Истината е, че ако живеете в къща, външната Ви врата е предразположена към увреждане от силната топлина на слънцето. Ежедневното въздействие на ултравиолетовото облъчване върху изложените на открито предмети, направени от различни материали, но най-вече на тези от дърво, неминуемо остава своите последствия. Те са свързани от напукване и промяна на цвета до изкривяване на повърхностите и невъзможност за използване.

Какви са начините за преодоляване на подобни проблеми?

Има обаче възможности да защитите тези материали от UV лъчите и пряката топлина. Имайте предвид, че частта от дома Ви, която страда най-много от увреждане от слънцето, е входната врата, особено ако тя е обърната на запад. И така, насочете усилията си за защита именно там. Няма значение, дали става въпрос за врата на Вашата тераса или главен вход, ще трябва да изпълните следните стъпки, за да ги защитите от слънцето. Обърнете внимание – тези стъпки са само за защита на дървени врати

Лакиране

Ако вратата Ви е избледняла, започнете с шлайфане на външната ѝ част, за да премахнете предишното покритие, ако има такова. След това ще трябва да завършите със слоеве лак за външна употреба, който има UV защита. По-конкретно, яхтен лак, който е предназначен за лодки. Този вид лак е най-ефективен за предотвратяване на увреждания от слънцето, тъй като стопира UV лъчите и е по-гъвкав от стандартния полиуретан, така че прилепва към дървото, без да се напуква или отлепва

Боядисване

Ако мислите да боядисате Вашата врата, имайте предвид, че е по-добре да използвате висококачествена външна боя, отколкото прозрачно покритие, тъй като пигментите в боята ще попречат на слънчевата светлина да проникне в дървото.

Създаване на сенчеста зона

След като завършите по-горните стъпки, е време да планирате промяна, касаеща мястото над и около вратата. Най-добрия начин да направите това, като създадете сенчеста зона, която би я предпазила за дълъг период от пряка слънчева светлина. Един от начините да направите това е чрез създаване на естествена сянка чрез озеленяване около външната врата. Добавянето на някои , бързо растящи дървета, които ще осигуряват сянка поне в сезоните на ярко слънце, ще предпазят вратата Ви от увреждане, а и малко повече нова зеленина никога не е излишна.

Друго решение би било да се монтира тента или сенник над вратата. Това би блокирало прякото слънце, и ще помогне да се охладят прилежащите стаи на дома Ви.

Опции за смяна на външните врати

Има случаи при, които няма връщане назад. Уврежданията от слънцето вече са изкривили и променили повърхността на вратите Ви до неузнаваемост. Тогава може да е време да помислите за инсталиране на нови външни врати. Вместо дървени, по-рентабилна алтернатива може да бъдат входни врати с UV филтър в покритието, както и блиндирани, които ще изпълнят и изискванията Ви за защита срещу недоброжелатели. Те са дълготрайни и красиви на външен вид, както и устойчиви и на влагата през студените месеци.

Дали, ще предприемете ремонт на входните си врати или ще изберете изцяло да ги смените, зависи от желанието Ви за промяна и не на последно място бюджета, който сте заделили.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.