Каталог на магазини за врати в България

Необходим ли е праг на вратите

Много често това, дали да има праг или да няма зависи от това, вратата за какво помещение е предназначена.

 

Интериорни врати

 

  • Баня/мокро помещение

При тези помещения най-добре е да има изграден праг или още по-добрият такъв е самата Ви интериорна врата да бъде произведена с него. В банята или мокри помещения, в които има течаща вода е много важно нивата на пода да бъдат съобразени с местоположението на сифона, който обикновено е по-далече от врата и нивото при нея е по-високо. Прагът предпазва при евентуално запушване на канала или спукване на тръба, изливането на големи количества вода в другата част от жилището Ви.

 

Праг на интериорна врата

 

  • Спалня, Детска, Трапезария, Хол и т.н.

При тези помещения има разделение между мненията, дали да има праг или да няма.

 

Тези, които са „против” изтъкват няколко довода, а именно:

 

– Много е неприятно при влизане в стаята непрекъснато да „прескачаш” праг, все пак минаваш десетки пъти на ден през тях. Много е опасно за малки деца, които току що са проходили, защото могат да се спънат в него и да паднат, както и дори да се ударят в него. Също така, прага пречи на прахосмукачките роботи. Това да имате прагове пред стаите е много неудобно, защото роботът няма да може да влиза във всяка стая без Ваша помощ и по този начин част от основната му функция се губи.

 

– От другата страна тези, които са „за” са по-скоро насочени към факта, че интериорната врата ще изолира малко по-добре, когато има изграден праг, ако има някакви разлики в нивата, няма да просветва под нея. Както и чувството за уют ще се увеличи, заради малко по-добрата звукоизолация.

 

Входни врати

 

  •  Входна врата на къща/апартамент/офис

Определено тук е най-добре да имате праг. Монтирането на праг веднага ще се отрази на изолацията на вратата. В момента всички блиндирани врати идват с „Г-образна” лайсна, която е точно за изграждането на праг. За да може да запазва топлината вътре в жилището и да не пропуска от никъде студа отвън. Това определено ще се отрази и на сметките Ви за отопление. Ако вратата Ви се отваря навън и още нямате подови настилки вътре, дори няма да се налага да изграждате допълнително праг. След като се направи замазката и се монтира ламината/плочките/гранитогреса, нивото им ще се изравни с края на тази лайсна и така няма нужда от допълнителни дейности от Ваша страна.

 

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.