Каталог на магазини за врати в България

Вратите и модата, имат ли нещо общо?

По дефиниция модата е начин на себеизразяване, чрез вкуса, облеклото, маниерите. Всяка епоха си има своята мода, която се отличава с нещо различно, върху което се набляга. Тя има своето социално-психологическо обяснение и според това, дали си в „крак” с нея се прави разделение между обществото – поставят се социални граници. Обикновено „модерното” не е достъпно до всички и точно по този начин, за жалост, се определя „социалният статус”.


​Развитие и тенденции при вратите

Светла гама врати спалня

При вратите също има различни тенденции в стила и както и при модата, след години отново се връщат, ставайки актуални. От древността до днес, вратите са се развили с много промени и са преминали през различни етапи. Едно от основните неща са материалите, от които се произвеждат. В началото, за да се отделят от околният свят хората са слагали най-различни неща, които да покриват входа към „жилището” си – кожи от животни, листа от дървета. След този период са се ориентирали към използване на метали и дървен материал. До днешни времена, в които има най-различни материали – алуминий, стъкло, пресовани плоскости и т.н. Колкото повече се модернизират/развиват технологиите, толкова и по-голям е изборът, който имате.

Един много ясен пример за тенденциите/мода при вратите са „панелките”. Касите при тях са излети в самият панел още при изграждането им, боядисани с блажна боя и закачено на панти крило. В XXI век можете вече да се радвате на каси от MDF, HDF, които могат изцяло да покрият метала и да изглеждат в пъти по-добре от него. Тенденциите в модата, определено, задават посоката/правилата, но при такова голямо разнообразие и такава информираност от страна на клиентите може да се даде свобода на въображението и всеки сам да избере дизайнът на вратите си и те да бъдат уникални.

Промени при обкова на вратите

Древен обков
Модерни аксесоари

Друго нещо, което е претърпяло много промени през вековете са именно аксесоарите и обкова на вратите. Заключващите системи се обновяват непрекъснато – от най-обикновено резе, брава без патрон, до такива аларми, чипове и дори с пръстови отпечатъци.

Темата е доста безкрайна, нашият съвет обаче е преди да пристъпите към покупката на врати да си подредите желанията, какво точно предпочитате, за да може да намалите неизвестните и да имате малко по-лесен избор.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.